ساختار اقتصادی – سیاسی جمهوری اسلامی بهگونهای است که همیشه و در طول زمانهای متفاوت انواع فساد با درجات مختلف در آن وجود داشته است. ساختاری مبتنی بر اقتصاد نفتی و دولتی، حضور سیاسی – امنیتی دولت و حاکمیت در تمامی ارکان اجتماعی، اقتصادی- فرهنگی و سیاسی جامعه، کاهش مداوم و روزافزون آزادی بیان و رسانهها، ضعف جامعه مدنی و تلاش برای تضعیف بیشتر آن، بودجههای غیر شفاف سازمانها و نهادهای امنیتی- نظامی و بودجه غیر شمول نهادها و سازمانها، تنها مجموعهای از آن ساختار است که زمینهساز گسترش و عمیقتر شدن انواع فساد در جمهوری اسلامی را فراهم است.
با نگاهی به ۳۶ سال گذشته میتوان انواع فساد را در جمهوری اسلامی رصد کرد. فسادهایی چون: برخورداری از رانت (در تمامی حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی)، ناکارآمدی عمومی، تقسیم مناصب و موقعیتها بر اساس مناسبات خانوادگی، حزبی و جناحی، سوء مدیریت، انجام طرحهای و پروژههای اقتصادی فاقد توجیه اقتصادی لازم به بهانههایی چون نفوذ سیاسی نمایندگان مجلس، مقامات سیاسی و امنیتی بالای نظام و یا به بهانههای امنیتی و اجتماعی، بیتوجهی به قانون، بیانظباطی مالی، بیثباتی در قوانین و مدیریتها، گرفتن پورسانتهای متعدد از قراردادهای نفتی و خریدهای خارجی بدون اینکه کسی از جزئیات آنها خبردار باشد و سلیقهای برخورد کردن با قوانین و مقررات. همه این فسادها را با درجههای متفاوتی میتوان در میان دولتهای جمهوری اسلامی مشاهده کرد.
اگرچه عدهای از کارشناسان اقتصادی، وجود سرمایهداری دولتی و اقتصاد نفتی را یکی از مهمترین عوامل این فسادها میدانند، اما به نظر میرسد این بهانه برای ساده کردن چرایی گسترش همهجانبه فساد در جمهوری اسلامی، خیلی کارساز نیست و جواب لازم را نمیدهد. برخی از منتقدین این نظریه میپرسند، چرا در دولتهایی مشابه ساختار جمهوری اسلامی و اقتصادی مبتنی بر سرمایهداری دولتی، بااینهمه فساد روبرو نبودهایم؟ چرا در زمان شاه که اقتصاد ایران مبتنی بر سرمایهداری دولتی بود، ابعاد و عمق فساد اقتصادی تا به این میزان نبود؟ در روسیه فساد سیاسی وجود داشت، اما فساد اقتصادی تا به این حد نبود. در مصر دوران ناصر و در عراق مبتنی بر سرمایهداری دولتی، نیز چنین وضعی نبود. اینها نمونههایی است که این کارشناسان مطرح میکنند و معتقدند برای یافتن پاسخ ارزیابی فساد و چرایی آن در جمهوری اسلامی، باید سراغ عوامل دیگری نیز رفت. حال پرسش این است که ویژگیهای خاص جمهوری اسلامی چه بوده که از یک چنین حجم انبوهی از انواع فساد برخوردار شده است؟
هرکدام از دولتهای جمهوری اسلامی ضمن داشتن مشترکاتی در انواع فسادها، زمینه شکلگیری نوع خاصی از فساد را نیز فراهم کردند. فسادی که فقط با بررسی مختصات همان دولتها قابل ارزیابی است…
متن کامل این مقاله را در لینک زیر ملاحظه کنید:
http://www.amouei.com/spip.php?article343
+ نظری برای این مطلب وجود ندارد.
افزودن